Informationsmöte med Övik energi

Förra veckan gick det ut en inbjudan till ett informationsmöte från Övik Energi. Detta möte ägde rum på Valhalla i Drömme i onsdags och i vanlig ordning för detta område var uppslutningen och stämningen på topp när lokalen fylldes till bredden och parkerade bilar ockuperade väggrenarna i hela Drömme by! Syftet med mötet var att informera om det avtal som skickats ut av Övik energi i samstämning med föreningen och Örnsköldsviks kommun. Många frågor ställdes och besvarades och dessa redovisas på den uppdaterade sidan Frågor och Svar. Nedan följer en summering av mötet.

Nätra Fiberförening…

Mötet började med att Ola Byström informerade om fiberföreningens arbete och vad som hänt det gångna året. Den berättelsen kan läsas på den nyskrivna informationssidan om föreningen. Där står även om varför man bör överväga att gå med som medlem i fiberföreningen, något som inte direkt nämndes på mötet inför alla, så ta en titt!

Örnsköldsviks kommun…

Därefter tog Sture Andersson från Öviks kommun över och presenterade kommunens planer på hur fibernätet skall byggas ut. Han berättade hur Telia beslutat om nedmontering av kopparnätet i rasande fart runt om i kommunen och att fiber, kompletterat med andra tekniker, är det nya kommunikationsnätet samhället kommer övergå till. Tiden när datanätverket och internet endast användes för att surfa på hemsidor, spela spel och ladda ner film är förbi! Redan nu, och i ännu större utsträckning i framtiden, nyttjas nätet till en mängd olika tjänster. Däribland trygghetstjänster som trygghetslarm, övervakning, videosamtal med läkare och brandlarm. Det är också en stark anledning till att Örnsköldsviks kommun vill äga och driva nätet själva eftersom man då kan nyttja nätet till de kommunala trygghetstjänsterna i sitt egna nät utan kostnad.

Han berättade även att Länsstyrelsen på dagen hade öppnat för nästa omgång av bidragsansökningar och att Nätras ansökan var inskickad. Han berättade även att Kommunen kommer kunna bygga till 80% av de som ingår i ansökan om den skulle avslås och att man sedan kommer jobba för att bygga till de resterande 20%. Han försäkrade oss om att bofasta kommer få fiber, oavsett var man bor i området och oavsett om bidrag blir beviljat eller inte. Om allt går enligt plan skall vårt nät påbörjas och byggas sommaren 2018.

Övik Energi…

Efter Sture var det dags för gästerna från Övik energi att presentera sig. På plats hade de säljare, försäljningschef och utbyggnadsansvarig Marie, Peter, Jörgen, Mattias och Lilian. Marie informerade om Övik Energis fibernät, hur man alltid bygger med redundans i cirkelnät för ett robust nät med minimal risk för driftstörningar. Hon berättade att de har lokal övervakning av fibernätet med beredskap 24 timmar om dygnet och informerade om den beredskapsvana bolaget har från driftingen av elnätet och kraftvärmeverket. Hon påpekade även att de redan finns på flera platser runtom i kommunen, exempelvis i Köpmanholmen, Bjästa, Husum och Bredbyn (utöver centralorterna) och att man kontinuerligt bygger för fullt och planerar utbyggnation i hela kommunen steg för steg.

Utbyggnadsansvarig för vårt område på Övik Energi, Lilian Stenlund Johansson, tog sedan ordet för att berätta om det utskickade avtalet. Hon förtydligade vad som gällde för grävning på egen tomt och vad som ingick i de 2000kr man kunde betala för att få grävningen utförd, hur fiberkonverterboxen skall sitta monterad och vad som händer med den i det fall den går sönder (t.ex. vid åsknedslag). Det kom även frågor om anslutning av flera fastigheter på samma fastighetsbeteckning. Svaret på dessa frågor finner Ni på vår sida Frågor och Svar som uppdaterats sedan igår. Hon berättade även att den summa som skall betalas för installationen inte faktureras förrän fibernätet sätts i drift för varje enskild kund.

Avslutningsvis…

Efter Lilian sagt sitt var det dags för fika samtidigt som presentatörerna tillsammans med säljarna på Övik Energi spred ut sig i lokalen för att svara på enskilda frågor. Detta var verkligen ett fantastiskt möte. Under kvällen fick vi många frågor och många många avtal. Vi räknade till över 100 (!!) inlämnade avtal under kvällen, en helt otrolig respons! Vi tackar samtliga för visat intresse och för förtroendet. Fortsätt gärna hålla koll på denna sida som uppdateras löpande allt eftersom avtalen kommer fortsätta rulla in. För snabb notis om att något har lagts upp här, är det bäst att följa Nätra Fiber på Facebook.

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.