Avtal och kommande stormöte

Hej igen! Medan halva styrelsen har värmt sig med två veckor i Kap Verde har det skickats ut brev och avtal till våra medlemmar. (för er som fått informationsblad, ni kan ignorera svarskuvertet som råkade följa med utskicket) Det har även kallats till stormöten för våra grannområden, vi kollar nu på ett datum och lokal för vårt område och återkommer med mer information när detta är bestämt.

Som vi berättat tidigare blev våra ansökningar om bidrag avslagna i den form de var inskickade denna gång. Vi fortsätter dock samarbetet med Örnskölsdviks kommun och tror att vi har en bra plan för att säkra utbyggnationen till alla som vill ha fiber. Som vi sagt mycket tidigare har Övik Energi haft möjligheten att bygga ut i vissa delområden utan bidrag redan innan vi skickade in ansökningarna. Anledningen till att dessa områden var representerade i vår bidragsansökan var pga den dialog man haft med Länsstyrelsen upp till inlämnandet där det framkom som viktigt att ha 200 hushåll och 85% intressegrad för att kunna få bidrag, något som inte är möjligt utan de tätare områdena. Detta kriterium ändrades sedan när beslutet togs, något som vi begrundat och accepterat! Vi tror onekligen att det fortfarande kommer behövas bidrag för att nå ut till ytterområdena, något vi fortsatt kommer söka medel för. Därmed tror vi att detta till och med kommer bli bättre till slut, med bidragspengar på rätt plats!

IP-Only, som hävdade att de skulle bygga ut till alla utan bidrag, ger oss återigen anledningar att tvivla på deras påstående. De har enligt utsago stoppat deras pågående fiberprojekt och har avslutat deras konsulter som skötte nyförsäljning.

Vad innebär då detta? Vissa har fått uppdaterade avtal skickade till sig. Det är de hushåll som ligger intill det redan planerade ortssammanbindande nätet (OSN) och är färdigplanerade för grävning och installation 2018. Övriga har fått ett informationsblad och kommer få ytterligare information om läget på ett kommande stormöte (återkommer med datum och lokal). Kortfattat kan vi säga att det finns en grov plan för att bygga ut till samtliga inom 3 år förutsatt att vi hittar medel för de yttersta områdena, men till de allra flesta kommer vi kunna erbjuda fiber under 2018 och 2019. Så fort sträckningen 2019 är klar kommer det skickas ut avtal till dessa hushåll också.

Hur ser avtalet ut då? Jo, vi har nu möjlighet att använda oss av ROT och RUT avdrag eftersom vi inte använder oss av EU-bidraget. Med den kalkyl vi gjort nu kan vi erbjuda hushåll längs OSN ett avtal som landar på samma pris efter avdragen som föregående avtal (17400kr). Om man skickar in detta uppdaterade avtal i tid får man dessutom 6månader gratis nätavgift! I och med detta kan vi endast erbjuda ett nyckelfärdigt erbjudande. Med erbjudandet om gratis nätavgift i 6mån och ROT+RUT-avdrag blir det dock endast 1000kr dyrare efter ett halvår för de som tänkt gräva och installera själva, men 1500kr BILLIGARE på ett halvår för de som redan valt nyckelfärdigt alternativ i förra avtalet! Vi är mycket stolta över att kunna komma med detta erbjudande trots det som hänt under vintern!

OBS! Ni som fått avtal, det är fullt möjligt att kryssa i BÅDE RUT och ROT avdrag. Dessa är separata bidrag av staten, det ena avser grävning och det andra avser installationen i hushållet. Glöm inte att kryssa BÅDA rutorna om ni vill ha alla avdrag!

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.