Statusuppdatering och deadline

Hej, det var längesedan vi uppdaterade om läget här på hemsidan, men här kommer ett försök till att sammanfatta läget.

Vi kan dela upp vårt område i tre kategorier och vi ska försöka beskriva vad som gäller för alla. Gemensamt för samtliga som fått avtal är dock att det är den 20e Oktober som är deadline för dessa avtal! Därefter kan det ske prisökningar. Vänta inte, lämna in era avtal om ni skall vara med på tåget! Det finns inga indikationer på att priserna kommer stanna där de är eller gå ner. IP-Only har kapitulerat idén på att det skall gå att bygga dessa områden kommersiellt. Det är helt enkelt inte ekonomiskt försvarbart, vilket man även insett själv.. detta har vi redan poängterat i många tidigare inlägg (ex. här, här och här) och vi hade rätt! (tyvärr)

  1. Ortssammanbindande anslutningar
  2. Samförläggningsanslutningar
  3. Bidragsanslutningar

En definition och förklaring av vad vi menar med de tre:

Ortssammanbindande anslutningar är de hushåll som bor intill de beslutade sträckorna i Dig2020-projektet (som blev beviljade medel för ett antal år sedan), dessa ortssammanbindande sträckor byggs redan för fullt i vårt område mellan Sidensjö till E4an via Sidensjövägen och Bjästatjärn och från Sidensjö till E4an via Drömme, Sunnansjö, Näs, Kornsjö, Västansjö och Spjute. Avtal för hushåll väldigt nära dessa sträckor har gått ut under detta år. Notera även att kundanslutningarna inte grävs samtidigt som huvudsträckan, alla dessa kommer grävas från avlämningspunkter och in till hus i ett senare skede. OBS Notera att endast de hushåll som ligger i ”etapp 1”, alltså det som hinner grävas i år, har fått avtal än så länge.

Planen var tidigare att dra om den ortssammanbindande sträckan från Sidensjövägen över bjästamon (via bjästatjärn) till att istället gå via Mjäla, Fors och Sörtjärn. Detta förslag fick avslag av jordbruksverket och man fick absolut inte göra några omdragningar från det beslut som fattats i Dig2020 projektet sedan tidigare. Dessa hushåll hamnar således i kategori 3 även om vi tidigare hoppats på att de skulle hamna i kategori 1.

Samförläggningsanslutningar är hushåll som ligger på sträckor där det varit möjligt att samförlägga med t.ex. EON. Detta har gjorts i Sunnansjö och Bjällsta för vårt område. Även här har endast avlämningspunkter gjort och kundanslutningarna grävs senare.

Bidragsanslutningar är då resterande hushåll. Som ligger utanför den smala ”korridoren” längs med de ortssammanbindande sträckorna och inte heller har varit aktuella för samförläggning. Ibland kan det tyckas vara märkligt att man hamnar i denna kategori, vi ser vissa hushåll som ligger precis på gränsen till de två första kategorierna och snöpligen hamnar utanför. (hushåll i Sunnansjö, Rössjö, Västanå och Östersel t.ex.) Vi jobbar naturligtvis för en lösning för dessa hushåll om en bidragsansökan inte skulle gå igenom. Det är nämligen så att dessa hushåll ingår i en bidragsansökan som skickades in till Länsstyrelsen i slutet av September i år. Svar förväntas innan årsskiftet eller kanske t.o.m. ett par månader in på nästa år.

Notering är att vi även sökt bidrag för de kundanslutningar som ligger i de två första kategorierna. Vi kommer således upp till högsta poäng i vår ansökan och hoppas naturligtvis att den kommer gå igenom. Den vanliga frågan är naturligtvis: vad händer om den inte går igenom? De som fått avtal idag kommer få fiber hur som helst, de övriga (som hamnar i kategori 3) kommer kommunen jobba vidare med för att lösa enligt regeringsmålet.

När skall kundanslutningarna ske?

Först byggs de ortssammanbindande sträckorna utan kundanslutningar. Detta för att dessa sträckor har en deadline på att bli klara inom den tid som fastställts i Dig2020 för att kunna rekvirera kostnader för dessa. Kundanslutningarna kommer efter, enligt en ny upphandling och gräver från avlämningspunkter till hushåll. Vilket redan har påbörjats i början av dessa OSN sträckor. De kommer ske eftersom helt enkelt.

Fortsatt vill vi poängtera att det är 20e Oktober som gäller för de avtal som skickats ut. Vänta inte! Alla dessa avtal är fortsatt skarpa, dvs de gäller oavsett bidrag eller inte. Påskrivet avtal = fiber till utsatt pris. Väntar man är läget återigen ovisst en tid framöver.

Följande vykort har skickats som påminnelse för de som ännu inte skrivit på i Kategori 1.

vykort

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.