Fiberläget efter bidrag

Nu är det hög tid för en uppdatering om fiberläget!

Sedan vi fick ett positivt besked om bidraget har det hänt en hel del för att planera upp det kommande arbetet. Omfattningen blev stor eftersom 4 av 5 områden blev beviljade bidrag och grävning har påbörjats i olika omfattning över områdena. För vår del i Nätra har det mest handlat om att färdigställa tomtgrävningarna i ”korridoren” och samförläggningarna som gjordes förra året, samt att komma fram hela vägen till Bjästa via Bjästatjärn för OSN-nätet (som är ett separat projekt och har kortare deadline på att bli klart). Dessa delprojekt grävs för fullt varje dag just nu! Titelbilden till detta inlägg är från rastplatsen i Bjästatjärn.

Vårt område blev lite uppdelat i och med dessa korridorer och vissa hushåll hamnade precis utanför den gräns som drogs intill OSN-näten. Nu när vi fått bidrag skall även de hus som är utanför korridoren anslutas, frågan har bara varit när och till vilket pris? I ett bättre scenario hade vi fått bidrag från första början och således kunnat lägga upp projekteringen på ett mer effektivt sätt och med samma villkor till alla, nu får vi jobba med vad vi har och glädja oss över att vi ändå får fiber till alla till slut, hoppas ni håller ut!

Samtliga hushåll som omfattades av bidragsansökan kommer få avtal (om man inte redan fått) skickade till sig i slutet av September där deadline för svarsdatum är sista Oktober! Priset kommer hamna på samma pris som gäller i stan (när det inte är kampanj, 23300kr) -rut -rot, vilket ger ett slutpris på 20100kr. Vårt mål i föreningarna har varit att hålla priset under 20000kr. Vi nådde inte riktigt dit, så när som på 100kr. 🙂 Men vi är stolta över att ändå ha lyckats hålla det så nära vårt mål. Samtidigt är det tråkigt att det lovats lägre priser när detta projekt drogs igång för 5 år sedan, men vi kan bara konstatera att de inte var särskilt realistiska. Något vi också märker på bolag som IP-Only, som dragit tillbaka sina utbyggnader över hela landet eller numera erbjuder priser på över 30000kr. Observera att detta är INKLUSIVE vårt bidrag från länsstyrelsen och beroende av tillskott från Örnsköldsviks kommun, utan det hade det inte blivit någon fiber alls, oavsett vad man från flera håll lovade för flera år sedan! Vi är ändå glada att vi hållit fast och aldrig vacklat vid det alternativ som nu äntligen, efter många om och men, verkar resultera i fiber till alla.

Här kommer en grov tidsplan:

2019
Färdigställande av OSN Sidensjö-Bjästa (via Sidensjövägen och Bjästatjärn)
Färdigställande av delsträcka för OSN Sidensjö-Norum E4 (via Drömme, Näs och Västansjö) fram till Näs.
Färdigställande av redan avtalade kundanslutningar i närhet till dessa sträckor och samförläggningar
Utskick av avtal till SAMTLIGA övriga hushåll (slutet av september, svar innan sista Oktober!!!)

Problempunkter som kan hindra aktivering av installation:
 • Markägartvist i Gärdal (Lövsjö Gård och vägverket), hindrar samtliga anslutningar nedströms till Sidensjö från stan att aktiveras. Förväntas lösas snart. Annars finns en plan B att aktivera från Bjästahållet när OSN blivit färdigställt.
 • Markägartvist i Orrvik, hindrar samtliga anslutningar nedströms från Orrvik mot Sunnansjö och allt runt Kornsjösjön. Förhoppning om att lösa i år med omgrävning runt mark eller dylikt.

 • 2020
  Färdigställande av OSN Sidensjö-Norum E4 från Näs och resterande sträcka via Kornsjö och Västansjö.
  Kundanslutningar längs denna sträcka och de kvarvarande hushåll intill tidigare OSN som hamnade utanför ”korridoren”.

  2021
  Färdigställande från Mjäla-Sörtjärn
  Färdigställande av Skulnäsområdet upp mot Bräcke m.m.

  Observera att detta är en grov tidsplan, naturligtvis försöker vi hinna med så mycket som möjligt på varje år, även av nästakommande års planering. Vi har dock endast 3 år på oss att färdigställa enligt bidragsreglerna. Mycket beror också på hur många som faktiskt skriver på dessa avtal för att vi skall få alla pengar vi blivit beviljade. Vi hoppas att ni fortfarande är sugna på den bästa och mest framtidssäkra teknik för bredband som existerar! 🙂 Den som påstår att framtiden ligger i luften eller att t.ex. ”Radiofiber” är en bättre teknik, är helt enkelt inte insatt i hur de olika teknikerna fungerar. Priset för dedikerad fiber till fastigheten är högre än distribuerat bredband via radio, helt klart, men värdet på fastigheten förväntas öka med minst den summa man investerar på en egen fiberlina och har kapacitet för hastigheter, svarstider och tjänsteleveranser som andra tekniker inte har en chans att konkurrera med. Radio kan vara ett bra komplement där det är svårt att komma fram med fiber (t.ex. om vi inte fått bidrag) men jag brukar alltid säga: Får man möjligheten att dra in egen fiber så ska man göra det! Annars kan man titta på alternativ. Vi har en unik möjlighet just nu att få ta del av denna teknik på det ställe där vi bor, ta chansen! För jag vågar nog säga att den aldrig kommer igen.

  3 Comments
  • Leif Söderström, Eden 4:3
   Posted at 23:26h, 18 september Svara

   Jag skrev under avtal om anslutning med det kommunala bolaget Övik Energi om fiberanslutning 2017-04-13. Det är snart 2,5 år sedan.
   Media kastar skit på IP-only när de inte levererat inom 2 år från avtalstecknande. Media borde kanske även granska den kommunala leverantören Övik Energi?
   Vad gäller markavtal så fick jag besked, efter att ha haft synpunkter på markavtalet (alltså inte anslutningsavtalet), att det inte behövdes. Det stämmer inte vad jag förstått. Fortfarande har alltså inte kommunala Övik Energi säkrat att de får dra fiber över vår mark. Inkompetens hos kommunens bolag här kanske? Jag kommer inte att stoppa fiberdragningen, men detta är rimligen ganska vanligt eftersom det räckte med en enkel synpunkt för att få besked att avtalet inte var nödvändigt. Har man inte säkrat upp med avtal längs hela sträckan så kommer det naturligtvis att bli problem någonstans. Det förstår de flesta utom möjligen kommunala tjänstemän.
   Likaså kommer det att bli problem i framtiden om det inte finns avtal. Behöver det grävas upp för att reparera så finns det inget avtal om att få göra så. Borde inte kommunens bolag tänka lite längre än att bara få ned fibern i marken?
   Teknikutvecklingen går hela tiden framåt. Trådlöst blir allt bättre. Snart har vi 5G. Skall fibersatsningen bli klar lagom till att den inte längre behövs?

   Slutligen. Inlägget är absolut inte riktat mot Nätra fiber! Jag förstår att ni gör så gott ni kan och det uppskattas verkligen! Kritiken är mot det kommunala bolaget Övik Energi.

   • admin
    Posted at 17:38h, 10 oktober Svara

    Hej Leif,

    Avtalet man skrev på 2017-04-13 var vårt första avtal som hade förbehåll om beviljat bidrag. Detta bidrag satte IP-Only stopp för vid det tillfället och således är det avtalet ogiltigt. I mina ögon förtjänar IP-Only all kritik som riktats mot dem. De hade full fokus på att sälja i flera år och tillslut när det skulle realiseras så stramades det år från toppen och många projekt övergavs. Vi hade förmodligen redan haft fiber om inte IP-Only hade övertygat länsstyrelsen om att avslå bidraget den första svängen.

    Hur som helst, därefter gjordes en insats för att göra någonting för att kunna komma igång utan bidrag. Därför togs avtal fram till de hushåll som hade kort avstånd till det redan planerade OSN-nätet. Dessa är giltiga än idag (skulle skickats in Mars 2018, alltså 1.5 år sedan).

    Nu har vi fått bidrag eftersom IP-Only, som lovade att bygga till samtliga hushåll utan bidrag, inte har valt att bygga till någon i vårt område. Detta kommer medföra att vi kan skicka ut avtal till samtliga hushåll, inte bara de närmast OSN. Har man inte skickat in avtalet från Mars 2018 så får man en ny chans nu. Projektet skall fortgå till 2022 då alla skall vara inkopplade.

    Vad gäller frågor om markavtal vill vi hänvisa till Övik Energi. Jag kan inte detaljerna i ditt ärende, men dom har bra koll på läget.

    Vad gäller tekniken har jag beskrivit många gånger hur vi ser på detta. Det finns ingen teknik som slår fiber, inte nu och inte längre fram i tiden heller. Fiber är nämligen vad man drar fram till masterna som distribuerar nätet via radiovågor till hushållen. Med fiber direkt till huset så kapar man en länk som kan vara en flaskhals och kapaciteten i en fibertråd är vida överskridande bandbreddsbehovet långt fram i tiden. 5G har vi inte i Nätra på många år framöver. Då skulle man behöva sätta upp många fler master och dra fiber till dessa.

    Fiber till huset får vi allihopa inom tre år, vissa redan i år.

    Tack för visat intresse och möjligheten att förtydliga läget. Vi förstår att det är snurrigt, vi hade önskat att detta vore klart redan. Men det har varit många käppar i hjulet längs vägen, men till slut når vi nog fram ändå!

  • Lars-Olov Edström
   Posted at 11:20h, 27 september Svara

   Ni i Nätra Fibergäng gör det Bra.
   Kämpa på.
   Bättre Info på denna sida , men Vi fixar detta.

   /// Loe

  Post A Comment

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.