Utbyggnadsstatus 2020

Nu var det ett tag sedan vi uppdaterade er om läget med fiberutbyggnaden i vårt område. Vi har både goda och lite sämre nyheter.

De goda nyheterna är att utbyggnaden är i full gång och många har redan anslutits i år (inklusive mig själv här i Sunnansjö) och många planeras att anslutas innan året är slut. Som personlig rapport om hur det är att äntligen ha fiber kan jag säga att det varit väl värt väntan! Internet är inte längre ett problem i livet och det är fint att se siffrorna 250/250 på en bredbandskoll (bilden i titeln är en mätning på bredbandskollen.se över min wifi hemma). I tider som dessa när man behöver jobba mer hemifrån har det varit en dröm och jag hoppas fler kommer få chansen att ansluta sig så fort som möjligt. Därför jobbar vi vidare!

OBS! Om man blivit ansluten och skickade in avtal under kampanjen för 6mån fri nätavgift (avtal inskickade innan 2018-03-15) men ändå fått faktura, sitt lugnt i båten så ska vi se till att det rättas upp hos Övik Energi.

I år 2020 kommer följande områden att grävas och anslutas:
Näs
Kornsjö
Västansjö
Mjäla
Resten av Sunnansjö
Östersel
Blåvik

OBS, dessa sträckor ligger ute på upphandling. Vi får hoppas på positiva svar! Nästa år finns områden som redan ser bra ut och är planerade för att anslutas. I år prioriteras dock OSN-sträckor.

Nu till de negativa nyheterna. Vi har väldigt få avtal. Till bidragsansökan hade vi över 85% intressegrad av alla fastboende. Idag är det inte ens 50% som har skickat in avtal. Sämst är det i Skrike och Nätrabölen, vilket till och med äventyrar utbyggnaden där. Tillsammans med Övik Energi kommer vi följa upp dessa och andra områden för att försöka nå samtliga kunder som tidigare skickat in avtal. Vi vet inte vad som hänt, men intresset är lågt. Givetvis finns det faktorer som att det dragit ut på tiden, priset har gått upp något (dock ligger vi fortfarande mycket billigare för en installation än andra aktörer och under rikssnittet) men att det skall vara så litet intresse är förbryllande. Är det för lite information? Vet man vad man går miste om? Vi har lite svårt att förstå, men vi ska ta reda på vad det beror på och se till att alla fått den information och chansen man behöver för att ta rätt beslut.

Vi skall göra allt för att kunna gräva till alla som skickat in avtal. Men det hjälper kalkylerna och ökar chanserna om grannarna också är med på banan. Vill påminna återigen att de som inte skickar in avtal under detta projektets gång kommer ha mycket svårt att få fiber draget till fastigheten i framtiden. Vi är övertygade om att det är nu eller aldrig.

Nätra fibers årsmöte kommer hållas digitalt i år, kallelse kommer!

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.